Blog

JESTE LI PRONOIK?

PRONOIA je suprotnost paranoji. To je vjerovanje da vam sve ide u korist i da je svijet prijateljski nastrojen prema nama. To je način razmišljanja kojim potvrđujete i osjećate da sve što vam treba dolazi u pravom trenutku.

I prije nego li sam čula za izraz PRONOIA oduševila sam se pristupom i tumačenjem stvarnosti kako – sve ide u našu korist. Pristup da se iza svake nesreće krije sreća i da ako vjerujem da je sve dobro da i JEST, imala sam od djetinjstva. To je dio mog karaktera. Ponekad je to vječne mrgude i pesimiste s kojima sam okružena izluđivalo, no na kraju bismo došli do toga da kada bi vidjeli kako taj pristup dobro radi kod mene, i sami bi ga počeli primjenjivati.

Jeste li i vi pronoik? Ako želite provjeriti kakve rezultate takvo razmišljanje donosi u praksi, pročitajte nekoliko dobrih strana vječnih pozitivaca:

MOZAK FILTRIRA INFORMACIJE NA POZITIVAN NAČIN

Možete u svemu vidjeti zavjeru ili u svemu vidjeti pomoć. Zamislite kakve smo ponekad krive zaključke donijeli iz straha. Naravno da nećemo ignorirati potencijalne opasnosti, no nećemo niti izmišljati razloge za opasnosti koje ne postoje. Kada se upoznate s nekim tko nije previše ljubazan, možete pomisliti da je imao težak dan ili da je osoba s kojom se nikako više ne želite družiti. U prvom slučaju, osobi dajete još koju šansu da je upoznate, a u drugom zatvarate vrata zauvijek.

SVIJET JE PRIJATELJSKO MJESTO

Poznajem prijateljicu koja je obišla pola svijeta putujući sama. Uvijek se upoznavala s lokalnim stanovništvom i imala pozitivna iskustva. Svojim stavom punim poštovanja, radoznalosti i dobre namjere uvijek je nailazila i privlačila slične ljude i tako imala divna iskustva. Zamislite koliko nam je život lakši ako od situacije ne stvaramo dramu unaprijed.

ZDRAVI DUH I ZDRAVO TIJELO

Zamislite koliko nam stresa stvaraju misli temeljene na strahu od ljudi, situacija i budućnosti. Koliko tjeskobe u nama izaziva nepotreban strah od toga što bi moglo krenuti po zlu. Naše tijelo reagira na naše tjeskobne misli glavoboljom, visokim tlakom, bolom u želucu ili nekom drugom pojavom. Opustimo se i kroz sve što je pred nama krenimo se prihvaćanjem. Što se manje opiremo, manje se ogrebemo.

„Ako nešto dovoljno jako želiš, cijeli Svemir se uroti da ti pomogne da to ostvariš.” Paulo Coelho

LAKŠE PRIHVAĆANJE GUBITAKA

Čak i kada im život donese patnju, ljudi s pozitivnim stavom brže prolaze kroz nju. Pitaju se – tko zna za što je ovo dobro. Ako vjeruju da postoji neka viša svrha iza tog iskustva, znaju da je čak i patnja razvijajuća. Na negativan doživljaj gledaju kao na najmanje što im se moglo dogoditi i izbjegavanje puno veće nezgode. Kroz patnje prolaze relativno brzo i ne zadržavaju se više nego je potrebno. Okreću se sadašnjosti i budućnosti.

Zamislite kako bi izgledao dan osobe koja vjeruje da se čitav Svemir urotio da ona uspije? Već pri ustajanju bi izrazio zahvalnost za sve što ga okružuje, pokazujući pažnju i ljubav ukućanima. Pretjecanje osobe u jurećem automobilu pri vožnji na posao kod ovakve osobe ne bi izazvalo ljutnju, već sreću da on ide svojim tempom i da sigurno stiže ne odredište i to bez stresa. Manje lijepu povratnu informaciju nadređenog bi shvatio kao upozorenje da ne vrijeme popravi nešto u svom radu prije nego posljedice budu još veće. Ukoliko je aplicirao za neku edukaciju koju bi mu trebala platiti tvrtka, a nije mu odobrena, mogao bi shvatiti kao znak da se sam potrudi da uštedi za neku još bolju i zanimljiviju edukaciju. Ukoliko ga posao ne ispunjava trudit će se da u privatnom životu uvede hobije koji će mu omogućiti kreativnost ili jednostavno djelovati u smjeru u kojem misli da treba.

Važno je naglasiti da vjerovanje da se Svemir urotio tako da uspijemo nije zavaravanje samog sebe. To je svjestan odabir da situacije tumačimo na način na koji ćemo se osjećati bolje i tako da nas vode nečemu pozitivnom, a ne razarajućem. Ovakav pristup omogućuje nam da imamo više razumijevanja prema drugima a i prema sebi, da usporimo, imamo strpljenja i da u svemu vidimo nešto dobro. Puno osoba koje su se susrele sa teškom bolešću ili velikim izazovom u životu, nakon što je iskustvo završilo, komentiraju kako im je to najdragocjenije iskustvo u životu koje ih je promijenilo nabolje. Vrijedi im vjerovati jer upravo to što govore potvrđuje ovaj pristup.

Čvrsto vjerujem u pozitivan pristup stvarnosti i povjerenje u Svemir jer mi i samoj donosi obilje dobrog osjećaja i blagoslova. Sve je ionako onakvo kakvim ga mi vidimo, pa namjestimo pogled na NAJBOLJE.

Iva Belé Success Concept potiče pojedince i tvrtke da aktiviraju svoju svrhu, ciljeve i unutarnje snage, kroz treninge, mentorstvo i motivacijske govore.
Koncept kombinira metodologiju i menadžersko iskustvo, omogućujući kod polaznika trenutne promjene i brzu implementaciju. Za više informacija, kontaktirajte nas.

Želite dobivati motivacijske poruke? Prijavite se na newsletter Dnevna doza pozitive na  www.ivabele.com