Blog

Budite svoj trener, a ne samo kritičar

Budite svoj trener, a ne samo kritičar

Zamislite scenarij. Pokušavate 5-ti puta dovršiti tablicu na računalu no finalni izračun ne odgovara. Nakon 6-tog puta sebi kažete – što? Biste li tako razgovarali s najboljim prijateljem? Naravno da ne biste. Zašto smo sebi vječni kritičar a ne trener?

Razgovori koje vodite sa sobom izravno utječu na to kako se osjećate. Ako je vaš self-talk ili razgovor sa samim sobom baziran na sumnji, oštroj kritici i katastrofalnim predviđanjima, borit ćete se da postignete svoje ciljeve. Naše razmišljanje utječe i na naše fizičko zdravlje tako da promjena unutarnjeg dijaloga iz negativnog u pozitivan postaje iznimno važna.

Kako trenirati svoj mozak da razmišlja drugačije?

Birajte misli koje Vam više služe

Za početak pratite svoje misli. Kada uočite misli poput „ovo neće uspjeti“ ili „kako sam mogao napraviti ovu glupost“, zaustavite se. Svjesno odaberite misao koja vas čini da se osjećate bolje i ostavlja mogućnost pozitivnog ishoda.

Kada u svojoj glavi za projekt na kojem radite primijetite misao „ovo će ispasti loše“, zamijenite je sa „napravio sam sve što sam mogao. Ispast će najbolje što može.“

Pripremite se na vrijeme

Kada osviješteno radimo na reprogramiranju misli, dobro je u pripremi imati nekoliko općenitih tvrdnji ili afirmacija koje odmah možemo iskoristiti. One koje rado koristim su „sve će biti dobro“, „sve što trebam dolazi mi samo“, „samo trebam učiniti prvi korak, ostalo samo slijedi“, „hrabrima sreća pomaže“, „ponosna sam na sebe, bravo“… i slične.

Mislite i na svoje zdravlje

Prisjetimo se da kritiziranje nas samih ima jednaki učinak kao kad nas netko drugi kritizira ili imamo žestoku raspravu. Negativna komunikacija, optuživanje i kritiziranje u našem tijelu podiže razinu hormona stresa – kortizola. Kortizol potiče sustav obrane i spušta našu vibraciju. U trenutku negativnih riječi usmjerenih prema nama nalazimo se u modu bježi ili napadni te u nižoj vibraciji. Nismo sposobni za suradnju ni dogovor.

Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici na Sveučilištu Ohio State, 30-minutna rasprava s vašim partnerom može usporiti sposobnost vašeg tijela da ozdravi barem jedan dan. Ako su ispitanici redovito raspravljali, argumentirali, vrijeme zarastanja ranica, koje su na njihovim rukama znanstvenici aktivirali istraživanjem, udvostručeno je. Kada su parovi zamoljeni da govore o području neslaganja koje je izazvalo emocije, ranama je za zarastanje trebalo oko 40 posto dulje od onih u kontrolnoj skupini. Takav je rezultat, kažu istraživači, uzrokovan porastom citokina, imunoloških molekula koje uzrokuju upalu. Visoke razine citokina povezane su s artritisom, dijabetesom, srčanim bolestima i rakom. Posrijedi je članak Hostile Marital Interactions, Proinflammatory Cytokine Production, and Wound Healing, Journal reference: Archives of General Psychiatry (vol 62, p 1377).

 

Prošlost ne možemo mijenjati

Negativne misli o samima sebi često se odnose na neke prošle događaje koje ne možemo promijeniti. Tada osjećamo krivnju. Zdrav osjećaj krivnje potiče nas da analiziramo što radimo, kako utječemo na druge i da ispravljamo svoja ponašanja. No što ako je osjećaj krivnje toliko dominantan da nas proganja i muči? Kako je riječ o prošlosti, ono što se dogodilo ne možemo promijeniti ma koliko se trudili i razmišljali o tome. Parametri prema kojima određujemo što je ispravno, a što krivo, duboko su usađeni u nas odgojem i društvom u kojem smo odrasli. Često se osjećaj krivnje javlja kad mislimo da smo mogli drukčije reagirati prema ljudima koji više nisu s nama i u prilikama koje sada ne možemo popraviti (»nisam bio dovoljno pažljiv prema roditeljima kojih više nema«). Krivnja nas vodi do nezadovoljstva sobom i svih sličnih osjećaja koji nam smanjuju vibracije. Istraživanja pokazuju da trajan osjećaj krivnje vodi do depresije i kroničnih bolesti.

Kod misli krivnje krivnji je dobro usredotočiti se na ono gdje smo sada i na ono što želimo. Prošlost i ljude ne možemo promijeniti. Imajmo više razumijevanja za sebe i druge. Ne očekujmo ni od koga savršenstvo. Prihvaćajmo svoja nesavršenstva s humorom. Dajmo sve od sebe da što bolje izaberemo. Komunicirajmo jasno i gradimo lijepe odnose. Pokažimo sebi na malim primjerima da smo vrijedni svog poštovanja. Usredotočimo se na sve ono dobro što činimo i što planiramo činiti.

Najbolji trener

Prisjetite ste da ste vi jedina osoba koja vas voli i podržava 24 sata dnevno. Vi ste onaj koji prati svoj rast, čini izbore i misli. Ponašajte se  prema sebi kako biste se ponašali prema onome tko vam je najbitniji. Primjenjujte pozitivnu podršku, podržavajuće misli i toleranciju na greške. Učinimo sami sebi život lijepim i volimo sami sebe.

Iva Belé Success Concept potiče pojedince i tvrtke da aktiviraju svoju svrhu, ciljeve i unutarnje snage, kroz treninge, mentorstvo i motivacijske govore.
Koncept kombinira metodologiju i menadžersko iskustvo, omogućujući kod polaznika trenutne promjene i brzu implementaciju.
Za više informacija, kontaktirajte nas.